Dinsdag opende onder ruime belangstelling de splinternieuwe zaak Leontine 'huisgemaakte kant-en-klare maaltijden' aan de Lierseweg 18 Herentals, net naast Van Eccelpoel. Leontine was vanaf 1948 een begrip in de regio Kempen en ver daarbuiten.




Mede-verantwoordelijke Lawrence Vechter : 'We zijn nu de 3e generatie in de familie.

Leontine opende haar winkeltje in 1948 en verkocht er o.a. ook ‘koloniale waren’ (verzamelterm voor exotische producten allerlei - meestal levensmiddelen zoals koffie, thee, cacao, palmolie, suiker, specerijen, zeep. Ze was de eerste om in haar winkel een koeltoog te installeren. Leontine wilde alleen het beste voor de klant en verkocht enkel kwaliteitsproducten.

Haar winkeltje was open van 7u ’s morgens tot na elven ’s avonds (‘tot wanneer de cinema uit was’). Leontine verkocht gemalen koffie nog vooraleer de grote firma’s op datzelfde idee kwamen. Zij zorgde ervoor dat de mensen gruyère-kaas leerden kennen en was de éérste in Herentals die een kaasmolen had (‘een combiné’ zei ze zelf, want aan de andere kant kon koffie gemalen worden).

Leontine schold de schulden kwijt van menige huismoeder die het niet al te breed had en gaf er nog een brood bovenop.  Haar vers gebakken karamellen van bruine suiker waren gegeerd door jong en oud.

Ze vertelde dat haar eerste Engelse klant een dame was (‘allemaal chique, beleefde mensen die Engelsen’) die een ‘cauliflower’ wilde. Zij gaf haar onmiddellijk een bloemkool ook al kende zij geen woord Engels.

Haar naam was gemaakt en alle vrouwen van de Engelse militairen werden klant ‘want ik kon Engels !’ Ze kreeg van haar Engelse klanten de naam ‘Mrs Winkle’ (naar een figuur van Charles Dickens).

100% natuurlijk, eerlijk én lekker vers in zelfbediening
Leontine presenteert enkel 100% natuurlijk, eerlijk én lekker vers.  De zaak is ook op de avonduren open tot 19.30u,  ook op zondagvoormiddag', aldus Lawrence.

Leontine is de ideale formule voor mensen die vaak een drukke agenda hebben.  Of voor wie gewoon wil genieten van een gezonde maaltijd. De zaak heeft een gezellig interieur met een cosy hoekje waar je met zicht op de straat jouw zelf warm gemaakte maaltijd kan verorberen.

Op de vitrine kan je een boeiende tekst lezen over het leven van Leontine.  Volg haar op facebook en Like de pagina,  bekijk ook de prachtige website.

Heel wat foto's vol nostalgie uit de tijd van toen,  de jaren 40, 50 en 60 prijken aan de wanden en geven een heerlijk retro-gevoel.

Emotie
Enkele iets oudere dames die Leontine goed gekend hebben, moesten dinsdagnamiddag bij het lezen van de historische tekst een traantje wegpinken.  Leontine overleed 2 jaar geleden op 88-jarige leeftijd.  Een Herentalse legende pur sang.

Leontine op de Lierseweg 18, Herentals : een absolute aanrader.

Op de foto boven : het Leontine-team o.l.v. Yannique (rechts op de foto).
Beelden Guy Verellen / Nnieuws.